Szekszárdi Szüreti Napok

A Szekszárdi Szüreti Napkon jártunk, és a kevésbé ismert, vagy akár teljesen új pincészetek borait kóstolgattuk. Természetesen nem jutott sem idő, sem kapacitás arra, hogy minden bort megkóstoljunk, de a Kadarka és Sauvignon teszt sokat elárul egy borászatról.

Illetve az is, hogy arra a kérdésre, hogy mi jellemzi a legjobban a pincészetet, ki mit ajánl. Ez nem feltétlenül mindig a legdrágább, és elvileg legjobb bor. Hanem az, amire a borászat leginkább büszke. A sajátjuk. Így kóstoltunk kékfrankost, merlot-t, cabernet franc-t, mindenféle cuvée-ket, így bikavért is.

Nagyon kellemes meglepetések voltak (nem feltétlenül ezek voltak a legjobbak, de ezek megragadtak bennünk):

Cabernet Savignon:

  • Fekete, 2007 Válogatás
  • Mestrineli, 2007
  • Sárosdi, 2007, Barrique
  • Schieber, 2009, Solutio Perfecta válogatás
  • Chateau Kajmád, 2009
  • Sárosdi 2009

Kadarka:

  • Illyés kúria, 2011 (a színe még kicsit halovány, de az íze tartalmas!)
  • Schieber, 2008 (Az Aranyfürt nevet váltott!)
  • Márkvárt, 2009

Egyéb:

  • Chateau Kajmád Cuvée, 2009

Fejlődő pincészet, amire mindenképp kíváncsiak leszünk még:

  • Lajvér: szőlőtelepítés is folyik, illetve teljesen saját szőlőből készül majd minden (ez alapfeltétel, 3 év múlva visszajövünk), de amit eddig kóstoltunk, az már most finom.
  • Gyuricza (C.Savignon-t kóstoltunk, 2009)
  • Dániel Pince

Comments are closed.